Stata

Stata

Monday, October 31, 2016

UETorch and the moving target that is Machine Learning platforms

LeCun's group released UETorch, an Unreal Egine plugin, as virtual learning platform which will play a role in our investigations as well. However, as it usually happens the world changed in between, with Ubuntu 16.04, Cuda 8 and even mono repackaged. Some magic was required:

1) added #define LUA_PATHSEP ";" to paths.c - yes, unbelievable
2) added set(CMAKE_CXX_FLAGS "${CMAKE_CXX_FLAGS} -D_FORCE_INLINES") to the CMakeLists.txt files of cutorch, cunn and cunnx
3) sudo apt-get install mono-reference-assemblies-4.0 mono-devel
Then edit the Setup.sh file that is inside the directory:
/Engine/Build/BatchFiles/Linux
Delete the line that mentions 'libmono-corlib4.0-cil', and then rerun the normal Setup.sh at the root of the folder.

Still, some .h files seemed to be missing in the source tree, which I located and copied on my system:
cd UnrealEngine/Engine/Plugins/ScriptPlugin/Source/ScriptPlugin/Private
cp /torch/exe/luajit-rocks/lua-5.2/src/lua.h .
locate luaconf.h
cp /moai-dev/3rdparty/lua-5.2.2/src/luaconf.h .
locate lauxlib.h
cp /torch/exe/luajit-rocks/lua-5.2/src/lauxlib.h .
cp /home/zat/torch/exe/luajit-rocks/lua-5.2/src/lualib.h .

Sunday, October 30, 2016

Αρχίστε με μια πρέζα φιλοσοφίας της επιστήμης...

Αν και η στρατολόγηση μια ικανής και άξιας ομάδας για ένα ελληνικό ή ελληνοκεντρικό πρότζεκτ τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) είναι υπόθεση δύσκολη και η χρηματοδότηση ακόμη δυσκολότερη, θα πρότεινα να αρχίσουμε χαλαρά με μια φιλοσοφική ματιά στο θέμα της νοημοσύνης και σε κάθε τέτοιο εγχείρημα.

Η διάκριση υλικού/λογισμικού στη σύγχρονη γλώσσα μας, αντικλεμμένη νομίζω από τους Γάλλους, είναι κάπως ατυχής, και φιλοσοφικά και ερευνητικά. Ερευνητικά επειδή με τις προόδους της μικροηλεκτρονικής έχουμε μπει εδώ και 20 χρόνια σε φάση όπου οι λύσεις και καινοτομίες hardware-only είναι ότι πιο επίκαιρο παράγει η έρευνα και ανάπτυξη. Φιλοσοφικά επειδή στην απλούστερη/απλουστευμένη εκδοχή του το λοσμικό είναι κάποια κουμπάκια που επιλέγουμε να τα πατήσουμε ή όχι πριν ξεκινήσει ο υπολογιστής/υπολογισμός, τα περίφημα 0/1 - πρόκειται δηλαδή για υλικό επί υλικού. Σίγουρα η έξυπνη κατασκευή των υπολογιστικών κυκλωμάτων επιτρέπει σε αυτά τα κουμπάκια να εκινήσουν διαδικασίες όχι απλά "λογισμικές" αλλά περίπου μεταφυσικές, είτε πρόκειται για τα μονοδιάστατα προγράμματα που παίζουν πχ. παιχνίδια σε υψηλότατο επίπεδο, είτε πρόκειται για την υπό κατασκευή γενιά προγραμμάτων/συστημάτων που θα μετέχουν ως ίσοι σε κάθε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας με διανοητική διάσταση.

Το ερώτημα αν η δια-νόηση έχει μεταφυσικό χαρακτήρα ή όχι έχει διχάσει την ανθρωπότητα επί χιλιετίες και δε θα επιχειρήσουμε να το απαντήσουμε εδώ. Άποψη μας είναι ότι όχι η νόηση αυτή καθαυτή αλλά η αντίληψη, τα qualia/ποιότητες είναι αυτά που ενδεχομένως μετέχουν μεταφυσικής, με πολλές θεολογίες να το έχουν τραβήξει στα άκρα θεωρώντας πχ ότι οι ανθρώπινες αισθήσεις είναι σκιά θεικών αισθήσεων, ή και ότι "στον άλλο κόσμο" θα γευτούμε τα qualia αυτού του κόσμου, θα τρώμε και θα πίνουμε, στην ύψιστη τους εκδοχή.  Αν και τα qualia συνήθως αναφέρονται στις διακριτές εντυπώσεις που παρέχουν οι αισθήσεις, πχ στην αίσθηση του "μπλε", της "μουσικής αρμονίας", του "αλμυρού" κτλ, και ως εκ τούτου δε χρείαζονται καθαυτά στην τεχνητή νοημοσύνη, πχ το "μπλε" περιττεύει αν έχουμε φωτοδίοδο ή άλλο ανιχνευτήρα ευαίσθητο στα 450nm, εν τούτοις δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι και η διανοητική μας ζωή φαίνεται να παράγει ιδιαίτερες αισθήσεις, η "ελευθερία", η "αναλυτική προσέγγιση", η "αλήθεια" φαίνεται να έχουν κάποια ημιαυτόνομη ύπαρξη και "ποιότητα", τουλάχιστον για όσους τις γνωρίζουν και εντρυφούν σε αυτές. Η λίστα αυτή πάντως μπορεί να είναι κάπως ατυχής, με την έννοια ότι ενδέχεται πολλές από αυτές τις έννοιες να είναι ντε φάκτο qualia για τους ίδιους λόγους και με τους ίδιους γενετικούς μηχανισμούς που υλοποιούν και τις πιο καθιερωμένες αισθήσεις. Ίσως εδώ και να βρίσκεται κάποια εξήγηση για όσους αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν κάποιοι συνάνθρωποι να διακατέχονται από ατιμία, αναληθεία κτλ - δεν αποκλείεται να πρόκειται για γονιδιακή παρέκκλιση όπως η αχρωματοψία.

Όποιο και αν είναι το επιστημολογικό/γνωσιολογικό στάτους των εννοιών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι δημιουργία, διαφοροποίηση και γενικώς κάθε ανθρώπινο σερφάρισμα στον κόσμο των εννοιών και ιδεών είναι απαραίτητα σε κάθε ολοκληρωμένη ΤΝ. Μια μεγάλη μειοψηφεία, την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε uberμπιχεβιοριστική, προσπαθεί με μαθηματικά κυρίως εργαλεία να προβλέψει, πχ, πότε και με ποια πιθανότητα ένα άνθρωπο είναι έτοιμο για πολιτική επανάσταση, χωρίς να πονοκεφαλιάζει με το ποιους ορισμούς φτώχειας, καταπίεσης κτλ χρησιμοποιεί το άτομο. Παρομοίως αναλύονται και όλες οι εμπορικές πράξεις, πχ να δοθεί ένα τραγούδι στον Α σταρ το καλοκαίρι, ή μήπως να δωθεί στον Β τα Χριστούγεννα, χωρίς περαιτέρω μουσικές ή υπαρξιακές φιλοσοφίες, με μόνο ζητούμενο την στατιστική προσδοκία όπως λέγεται κατ'ευφημισμό το μέγιστο κέρδος.

Αν και δεν υπάρχουν όρια στο τί μπορεί να πετύχουν οι μαθηματικές μέθοδοι (ούτε καν ο Gödel), θεωρούμε ότι κάποιου είδους "εννοιολογική μηχανική" είναι ο γρηγορότερος και προτιμότερος δρόμος προς ανθρωπίνου επιπέδου ΤΝ.